Full rulle o hur jag tränar mina hästar

Dagarna flyter på o jag hade behövt lite fler timmar på dygnet, är så trött på kvällarna att jag somnar nästan innan jag ens kommit hem, torsdagar är lite piano, bara 6hästar att rida idag, rena semestern, tänkte skriva lite om hur jag jobbar mina hästar, ett system som funkar för mig iallafall.

4åringarna brukar jag rida två dagar på rad o vila en, rida två vila en osv, jag lägger mest vikt på avspändhet, rytm, bärighet, framme för skänkeln o att dom ska vara raka o följa yttertygeln. Jag samlar inte dom så mycket utan rider dom mestadels i lätt sits, när dom har avspändheten, bärigheten o rytmen kommer samlingen av sig själv rätt naturligt. När jag hoppar hoppar jag väldigt enkla grejor, dom ska tycka det är lätt o roligt, jag använder vägarna till hinderna som samling istället för att kräva för mycket av dom. Är MYCKET noggrann att hästen ska hoppa rakt, så otroligt svårt att få en häst som fått hoppa snett under en lång period hoppa rakt. Jag hoppar 1-2 gånger i veckan, titthinder, snett igenom, linje på oftast 4-6 galoppsprång o liten kombination. Brukar vilja göra 3-5 tävlingar på våren sen blir det bete ca 6 veckor för sedan matchas mot ev Kvalitetstävlan el 4års Semifinal om dom är klara för det. Jag tycker det är bra att ha som mål att dom ska gå det, även om man känner att man inte har en chans på final har dom ändå fått komma ut ytterligare två gånger o sett sig om i världen.

5åringarna sätts succesivt mer i arbete på hösten som 4åringar, det läggs mer vikt vid samling, jag börjar göra skänkelvikningar, öppna, mer krav på rena byten, övergångarna ska sitta osv, basic markarbete helt enkelt. Jag gör fortfarande inte så mycket teknikövningar men gärna styrkeövningar vid hoppning, det största kravet jag har är att allt fortfarande ska göras med avspändhet, ibland tycker jag att man är för snabb på att samla hästen för snabbt o för mycket för dom helst plötsligt är 5år, en häst med mycket nerv vilket jag har många av blir ofta stressade vid för mycket samlande arbete, o alla vet väl att samla en spänd häst inte går att samla, o det går inte heller samla en häst som inte lärt sig bära sig själv heller för den delen. En ambitiös häst som känner att dom inte riktigt orkar bära sig vid samling blir ofta stressad, den långsamma stora hästen behöver tvärtom, en påminnelse att bakbenen ska snabba sig, där måste jag som ryttare känna av hästen, vilken typ är den o hur mycket klarar den av just nu. Som 5åring gör vissa hästar Falsterbo o Breeders, andra inte, är dom redo för det är det en kul grej, men man får inte glömma att det bara är ett delmål isåfall o inte "slutdestination" som många verkar tro, man får även vara rätt säker på att hästen kommer klara av de innan man åker dit, för den försiktiga o ambitiösa hästen kan det bli för tufft o man kan lätt bränna dom.

Som 6åring höjs alla krav, mer samling, snabbare bakben, vissa hästar som behöver får teknikträning, det är rätt stor skillnad på 1,20 o 1,30, i 1,30 måste grejorna vara på plats, det går inte ha en häst som inte tar skänkeln el förhållningarna inne på banan, då blir det farligt. Falsterbo o Breeders kan nu vara aktuellt mer än som 5åring, dom har ett år mer erfarenhet, rutin o stryka.

När dom sen blir 7år är mitt mål att om någon kommer o sitter upp på en häst jag utbildat under en längre tid ska dom tycka den är avspänd, har lätt för samling, jämn på både tyglar, bärig, spänstig, framme för skänkeln o vid hoppning vara noggrann samt visa ett stort förtroende för ryttaren, då känner jag mig glad!

Måste såklart tillägga att en del hästar följer inte "mallen" ovan, jag ser alla mina arbetskamrater som individer, vissa behöver mer vila än andra, några behöver mer uteritter för att hitta motivation o framåtbjudning, andra behöver longleras en dag i veckan för att komma ner i varv, hoppas mer el mindre, osv, man måste även se till deras exteriör samt växtperioder.

Ser att detta blev en mindre novell, oj kl är efter 21, dags o sova.

Bilden är på min fina prinsessa vita Nova som fått sig ett nytt täcke

image.jpg