Dåligt banbyggeri

I två helger i rad har jag tävlat 1,00 o 1,10 avd B på helt fruktansvärt dåliga banor. Förra helgen hoppade jag S båge in i kombination för att sedan göra en tillbakasväng på endast åtta galoppsprång, ja jag räknade, till ett räcke upp mot sargen, igår var hinder nr 1 i 1,00 klassen ett räcke rakt upp mot läktaren för att sedan hoppa vattenmatta på hinder nr 3, ingen infångare till A hindret som var en oxer osv.

För mig är det helt otroligt hur man kan misslyckas med att bygga 1,00 o 1,10 klasser för unghästar. 1, snett igenom, 2, en liten rak linje på 22m, 4-5 linje på ett litet trevligt böjt spår på kanske 25,5m, 6A-6B fristående antingen snett igenom el rakt spår för att sedan avsluta på en liten linje åt andra hållet med vattenmatta under. Hur svårt ska det vara? Tydligen för många banbyggare väldigt.

Jag har ett 15 tal hästar i träning, endast 2st över 6år. Jag är definitivt ingen Malin Baryard men att utbilda unghästar är något jag kan o dessutom brinner för. Jag vet även hur svårt det är att utbilda en ung häst, den röda tråden är förtroende. Jag tror ingen någonsin kan säga att den där Sara hon utsätter sina hästar för uppgifter dom inte är klara för. Jag är extremt noggrann att allt jag gör ska med dom ska kännas lätt och roligt, när dom kommer ut från banan ska dom vara malliga o känna sig som Superhjältar. När jag hoppar dom hemma ger jag dom alltid så bra förutsättningar som möjligt, underlaget är bra, hinderna står bra utplacerade o avstånden stämmer, när jag som kund sen åker ut på tävling på höjderna 1,00-1,10 vill jag såklart bibehålla det självförtroende dom har fått hemma men det är idag tyvärr inte så lätt när många banbyggare inte verkar lägga så mycket tanke o omsorg på deras banor.

Nu kanske många tänker, men då måste du träna mer, göra det svårare hemma osv, fast nej jag tycker i det här fallet inte att det är så, ingen 5åring i mitten på mars ska enligt mig inte behöva vända upp på en ”stor” 1,10 oxer 2,5 galoppsprång ur sväng från utgången på hinder nr 8 efter att ha blåst på 26,5 m till en vattenmatta på fullhöjd på linje på hindret innan, det är för mig bara att sätta dit hästen. Jag startade 4 hästar idag i 1,10 o ingen kom ut från banan o kände sig som Superhjältar, snarare frustade dom för att dom var stressade, ingen varken kraschade el stannade, dom var felfria 4 o 8 fel, så resultatmässigt absolut ingen katastrof men någon fin rytmisk runda var vi inte ens i närheten av.

Med risk för att få hotbrev, men kan det ev vara såhär? Många banbyggare är kanske inte just Unghästutbildare så dom vet inte hur svårt det är. När jag går banan ”ser” jag saker som jag har svårt för att banbyggaren överhuvudtaget ens tänk tanken på, vi kan kalla det arbetsskada. Vi säger som idag i 1,10 klassen. Ridhuset idag har rätt låg sarg, vilket innebär att publiken kommer väldigt nära, det är nr 1 jag tänker på, att hinderna intill sargen kan vara ett ev problem. Självklart har jag tränat hinder intill sargen hemma, men på tävling är allt annorlunda. Från hinder nr 2-3 var det en bruten båge, hur man nu kan ha det i 1,10 avd B på 7 galoppsprång till en oxer utmed sargen som stod ca två meter från utsläppet, dvs dörren var inte stängd bara sargdörren, det innebär att den unga hästen kommer ev skygga o tycka det är läskigt antingen vid avsprång el när den är i luften för då kan den se alla hästar utanför, dessutom stod två funktionärer i reflexväst i hörnet, ska även säga att det var inte många meter till väggen efter du landat, då ska man snurra runt fort som tusan till en oxer för att sedan kroka i igen på långa 6 steg till en räcke räcke kombination som stod intill väggen rakt mot framhoppningen, vilket innebär att när du krokar i på dina 6 kommer förmodligen den unga hästen redan där tycka det är läskigt att hoppa kombinationen intill väggen när du måste jaga, när dom även ser att i ryttargången inte så många meter framför dom står en häst o väntar på att gå in vad händer då? Jo, ev kommer dom tappa fokus o helt plötsligt står B hindret där.  Mål o startskärmar är också en grej jag ”ser”. Förra helgen fick jag be banbyggaren flytta dom för det var stora skyltar som stod 5m bakom sista hindret utmed sargen, amen hallå, jag tog mantag!

Nu är ju inte jag så värst insatt i dressyr, men jag tycker vi kunde lära oss något av dressyren här faktiskt, där har den unga hästen olika program. Den ska klara vissa saker, den 4-5 åriga hästen ska inte göra mindre volter än 15m, idag var jag tvungen att göra minst två tillbakasvängar som var mindre än just 15m.

Varför kan man inte standalisera unghästbanor upp till 1,10 o även 1,20? Det behöver inte vara samma bana men vissa Dos and Don`ts? Så mycket alla hade tjänat på det. Jag ser gärna att det är mer tittiga hinder än svåra krångliga svängar o avstånd, det är definitivt mer utbildande. Den unga hästen blir spänd när den känner att den tappar balansen av för svåra svängar så varför vill banbyggarna tvinga oss till de?

Missförstå mig inte, när hinderna blir 1,20 på tävling ska självklart vissa svårigheter finnas, i kval osv, men just upp till 1,10 borde det vara lätt som en plätt för 1,10 är för mig en låg, lokal klass, antingen för den orutinerade hästen el orutinerade ryttaren.

Eftersom jag brinner för att utbilda unghästar kommer detta inte sluta med bara ett litet blogginlägg, jag har redan pratat o bollat idéer med folk som kan mer än mig om banbyggeri.

Åter igen, jag påstår inte att jag är bättre än någon annan men vi måste komma ihåg att det är utbildning av den unga hästen vi pratar om och jag tycker inte det är mer än rätt att vi ger dom dom bästa förutsättningarna vi kan för att utvecklas till förhoppningsvis fina hopphästar med massa utav självförtroende!

Nu har jag skrivkramp, imorn är det måndag, ny vecka nya möjligheter!

Äntligen är våren på väg

Äntligen är våren på väg

Sötisarna solar

Sötisarna solar